Varovanje stanovanj v blokih

/ / Aktiva varovanje svetuje, varovanje doma

Princip varovanja stanovanjskih objektov najpogosteje temelji na varovanju prostorov in dostopov v objekt. Okoli 75% vlomov se zgodi skozi vhodna vrata. Tako je potrebno, predvsem pri stanovanjih v višjih nadstropjih stanovanjskih blokov ustrezno varovati le vhodna vrata, saj je le skoznje možen dostop v stanovanje. Tatovi in vlomilci imajo radi lahko delo, zato moramo poskrbeti za tehnične ovire, ki bodo vlom, če ne že onemogočile, pa ga naredile čim daljšega in hrupnega, kar bo pritegnilo pozornost sosedom ali naključnim mimoidočim ter vlomilca odgnalo. Le ti se bodo raje zadovoljili s katerim od sosednjih stanovanj, ki nimajo varovanja ali pa je to pomanjkljivo.

Najboljša in najbolj ekonomična zaščita vhodnih vrat je mehanska zaščita, kjer vlomilcem preprečimo vstop v prostore. Osnovo zaščito vrat predstavlja komplet, ki ga sestavljajo ključavnica, okovje in cilindrični vložek. Prve oblike ključavnic so se v zgodovini pojavile kot enostavni zapahi, zapore ali zatiči, prvi cilindrični vložek pa je bil razvit okoli leta 1920. Danes imamo na razpolago pisano paleto različnih modelov, ki jih proizvajajo različni proizvajalci. Najpomembnejši dejavnik, ki ga moramo pri vgradnji različnih mehanskih elementov upoštevati je, da so ti elementi varnostni kar pomeni, da vsebujejo elemente, ki preprečujejo ponarejanje ključev, enostavno odpiranje, vrtanje v cilindrične vložke, njihovo lomljenje, snemanje vrat s tečajev, lomljenje vrat in podobno. Vhodna vrata lahko dodatno zaščitimo še z dodatno ključavnico, ki je lahko kombinirana z vratno verižico, za njo pa veljajo enake varnostne zahteve, kot za glavno ključavnico. Ko smo vse to postorili nam ostanejo le še vratni tečaji, katere moramo zaščititi pred snemanjem. Dodatna zaščita vrat je lahko tudi prečna zapora. To je varnostni mehanizem, katerega namestimo prečno na vrata tako, da se pri zaklepanju mehanizem zatakne v podboj vrat in na ta način preprečuje snemanje vrat iz tečajev ali nasilno odpiranje vrat. Dodatni varnostni elementi so lahko še varnostne rešetke in varnostne folije za steklene površine, ki pa jih lahko koristimo tudi za zaščito oken.

Če za varovanje vhodnih vrat uporabimo samo nekatere varnostne ukrepe, se bodo morebitni vlomilci na daleč izognili vašemu stanovanju, saj bi za morebitni vlom potrebovali preveč časa in povzročali prevelik hrup, kar pa bi o njihovem početju alarmiralo sosede, ki bi obvestili policijo. Več informacij kako varovati svoj dom prejmete tukaj!